Wat zijn filamentlampen?

Tegenwoordig kennen we veel soorten verlichting: LED lampen, gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen etc. Een soort lamp die nog vrij onbekend is, is de filamentlamp. Deze lamp behoort tot LED verlichting en biedt meerdere voordelen. Ben jij nog niet zo bekend met deze lamp? Geen zorgen! Wij vertellen je er graag meer over.

LED filament

Eigenlijk kun je de filament lampen zien als een vervanger voor de traditionele gloeilamp. De traditionele gloeilamp heeft een gloeidraad in het bolletje. De LED filamentlamp heeft hetzelfde draadje, alleen is de lamp nu gebaseerd op de LED technologie. Hiermee krijg je dus dezelfde knusse sfeer, door het warme licht, maar is het licht veel energiezuiniger én veiliger. De lampen zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden als het gaat om design en uitstraling. Bij een LED filamentlamp is het ook mogelijk om het licht te dimmen. Dit staat speciaal aangegeven op de verpakking.

Voordelen filamentlampen

Het voordeel van de filament lamp is dat deze geen opstarttijd nodig heeft om de volledige lichtopbrengst te bereiken. Iets wat een halogeenlamp en spaarlamp wel heeft. Hiernaast heeft de filamentlamp een hogere lichtopbrengst met een lager wattage én gaan de lampen ongeveer 25.000 branduren mee. Zo gaan deze lampen dus voor een lange tijd mee en hoef je ze minder vaak te vervangen. Dit zul je uiteindelijk ook gaan merken aan je energierekening! Een ander voordeel is dat de filamentlamp geen warmte afgeeft. De gewone gloeilamp staat erom bekend om erg heet te kunnen worden. Dit is bij filament niet het geval. Zo is het lampje ook veiliger in gebruik. Hiernaast heeft de filamentlamp een mooie uitstraling en kun je deze bijna niet onderscheiden van de gewone lamp. Het licht geeft een warme kleur en is dus zeer geschikt voor elk interieur. Zo krijg je snel meer gezelligheid in huis.