Waar moet je op letten bij de keuze voor een verloskundige?

Je bent zwanger, hoera! Naast dat je in deze periode kan gaan genieten van het wondertje dat in je groeit, staat de zwangerschap ook in het teken van de nodige voorbereidingen voordat de baby er is. Zo ook de keuze voor een verloskundige. Het is verstandig om al vrij vroeg in je zwangerschap te beslissen welke verloskundige bij je past. Maar waar moet je precies op letten? Dat lees je hieronder. 

Locatie

Om te beginnen is het goed om te kijken naar welke verloskundige het dichts bij jou in de buurt werkzaam is. Je zal deze persoon vaak gaan zien, dus dan is het niet heel handig als zij of jij ver moet reizen. Begin met het maken van een lijstje met praktijken bij jou in de buurt. Zoek je verloskundigen Den Haag, Rotterdam, Amsterdam of een andere stad? Vaak zijn er meerdere verloskundigenpraktijken in één stad te vinden. Het kan best lastig zijn om hier een keuze uit te maken. Daarom zou je bijvoorbeeld ook aan vrienden en familie kunnen vragen voor welke praktijk zij gekozen hebben en welke ervaring zij hier mee hebben.

Werkwijze

Bedenk van te voren wat jij belangrijk vindt tijdens jouw zwangerschap. Niet elke verloskundige heeft dezelfde werkwijze of kijk op de verzorging tijdens de zwangerschap. Kies dus bij voorkeur voor een verloskundige die dezelfde kijk heeft op dit proces als jij. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het feit of je in het ziekenhuis wil bevallen of thuis en hoeveel echo’s je wil. Maar ook hoe je de sessies zou willen indelen: alleen of met meerdere zwangere vrouwen.

Persoonlijke klik

Dit klinkt misschien erg cliché, maar het is erg belangrijk dat je een goede persoonlijke klik met een verloskundige hebt. Zij is diegene die jou gaat helpen gedurende je hele zwangerschap. Hiervoor is het wel essentieel als je deze persoon kan vertrouwen.