Tips voor het goed roosteren van groente

bloemkool roosteren

Lekkere geroosterde groenten, wie lust dat nou niet? Ze zijn lekker, gezond en makkelijk klaar te maken. Roosteren is weer eens wat anders dan koken en erg leuk voor de variatie. Je kan bijvoorbeeld bloemkool roosteren, broccoli roosteren, paprika roosteren. Je kunt eigenlijk bijna alle groenten wel roosteren. Vaak worden toch de wat hardere varianten gebruikt om te roosteren. Er kunnen ook dingen mis gaan bij het roosteren, in dit artikel geven we je wat tips om er voor te zorgen dat ze goed geroosterd worden.

bloemkool roosteren

Snijd ze altijd in gelijke stukken.

Als er verschillende stukken in de oven zitten krijg je geen gelijkmatige garing. Het kan dan dus zijn dat er een stuk nog hard is of andere stukken overgaar. Je kan er bijvoorbeeld bij wortelen ook voor kiezen, om ze in hun geheel in de oven te doen.

Let op de hoeveelheid olie.

Sommige groenten hebben meer nodig dan andere. Als ze wat zachter zijn en meer opnemen zoals bijvoorbeeld een champignon of aubergine mag je wat meer olie gebruiken. Een normale hoeveelheid olie is ongeveer 2 eetlepels per bakplaat.

Gebruik de bakplaat.

Je kan ze ook in een ovenschaal leggen. Maar als er dan te veel vocht vrij komt, blijft dit bij de ingrediënten zitten door de hogere randen van de ovenschaal. Op deze manier worden ze niet geroosterd maar gestoomd.

Geef ze de ruimte.

Leg ze niet te dicht bij elkaar. Als alles op een hoop ligt, krijg je net als in een ovenschaal te veel vocht. Ze bakken zo niet knapperig gaar maar worden zompig.

Niet te lang en niet te koud.

Gaar ze niet voor een lange tijd op lage temperatuur, maar voor korte tijd op een hoge temperatuur. Een temperatuur van 200 tot 225 graden is mooi om te roosteren. Je kan ze er ongeveer afhankelijk van de soort 35 tot 45 minuten in laten zitten.

Zet een wekkertje

Als je ze vergeet halverwege even wat te husselen. Of je vergeet ze helemaal, omdat de bereiding in de oven zo handig is, branden ze aan.