Zorgverzekering kiezen? Waar je op moet letten!

Weet jij eigenlijk voor welke zorg jij verzekerd bent? Het is verstandig om hier elk jaar naar te kijken en jezelf af te vragen of jouw zorgverzekering nog bij jouw eisen en wensen aansluit. Wil je een andere zorgverzekering kiezen, dan is het goed om te weten waar je op moet letten. Er is genoeg te kiezen! In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen.

Person Using Black Blood Pressure Monitor

Hoogte van je zorgpremie

De zorgpremie is het periodieke bedrag dat jij betaalt voor je zorgverzekering. De hoogte van dit bedrag hangt af van afspraken die ziektekostenverzekeraars hebben met zorgaanbieders. Ook geldt: hoe hoger je eigen risico, hoe lager de zorgpremie. Verder is de soort zorgverzekering (basis of aanvullend) die je wilt afsluiten van invloed op de hoogte van jouw zorgpremie. 

Welke soort verzekering: basis of aanvullend?

Een basis zorgverzekering is wettelijk verplicht. Je kunt er zelf voor kiezen om daarbij aanvullend verzekerd te zijn. Ga voor jezelf na hoeveel zorg je in het komende jaar nodig denkt te hebben. Verzeker jezelf aanvullend voor de zorg die je wel nodig denkt te hebben, maar die je niet zelf kunt betalen (vb: tandheelkundige behandelingen).

Restitutie-, natura of budgetzorgpolis?

Wil je alleen een basis zorgverzekering, dan moet je daarbij kiezen uit een van de drie soorten polissen: de restitutiepolis, de naturapolis en een budgetpolis. Het verschil tussen deze polissen is de premie en de vrije keuze voor zorgaanbieders. Kies je de restitutiepolis, dan betaal je de hoogste premie en heb je vrije keuze uit ziekenhuizen en zorgverleners. De laagste premie betaal je als je een budgetpolis afsluit. Hierbij heb je echter geen vrije zorgkeuze. De naturapolis zit tussen de restitutiepolis en budgetpolis in. 

Eigen risico

Elke zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico. Dit bedrag wordt aangesproken wanneer je zorgkosten maakt die onder de dekking van de basisverzekering vallen. Kosten die verbonden zitten aan een huisartsbezoek, verloskundige zorg, kraamzorg, ketenzorg en zorg voor verzekerden van 17 jaar en jongen zijn uitgesloten van het eigen risico. Je kunt vrijwillig je eigen risico verhogen, tot maximaal 885 euro, waardoor je korting op je zorgpremie krijgt. Heb je op de bovenstaande punten een keuze gemaakt, dan kun je aan de slag gaan met het daadwerkelijk uitkiezen van de verzekering die het best bij jou past!