Welk hout kan opgestookt worden in een kachel?

Heeft u een houtgestookte open haard of kachel? Heeft u ooit geprobeerd een vuur op het rooster te maken, maar het lukte niet om aan te steken? U zult blij zijn dat u gemakkelijk vuur kunt maken en minimale roestvorming hebt, omdat u alleen gekruid, hard hout verbrandt. Begrijp eerst dat alle houtsoorten zullen verbranden, maar niet al het hout zal gemakkelijk een vuur aanmaken. In dit artikel vertellen we daar meer over.

Sommige soorten haardhout en -blokken produceren meer creosoot dan andere. We kunnen onze open haard en schoorsteen zelfs vatbaar maken voor schoorsteenvuren door het verkeerde hout te verbranden. Dat willen we niet. Als u een paar tips opvolgt, zorgt u ervoor dat u uw hout met succes verbrandt en dat het vuur in uw haard blijft en niet verspreid naar uw schoorsteen.

Brandende vlammen – Zacht hout versus hard hout

Bomen zijn onderverdeeld in twee categorieën, die hard en zacht zijn. Hout dat uit naaldhoutbomen is gezaagd, zal snel en gemakkelijk vlam vatten, maar zal meer creosoot afzetten dan de hardhoutsoorten. Stammen van hardhouten bomen zijn, mits goed gedroogd en voorbereid, altijd de beste keuze voor houtkachels en houtgestookte haarden. Toch is naaldhout erg handig om een ​​vuur aan te steken. Een paar kleine stukjes dennenhout bijvoorbeeld zijn uitstekend aanmaakhout en zullen, indien minimaal gebruikt, niet bijdragen aan de vorming van creosoot. Als zachthout echter voor meer dan een vuur aanzet wordt gebruikt, hoopt zich creosoot op in de schoorsteen. Dat komt omdat zachtere houtsoorten zijn beladen met sap en hars die bij verbranding overmatige creosoot afzetten. Bij het kiezen van hout voor een houtkachel of open haard moet u de juiste hardhoutsoorten selecteren.

Wat maakt goed brandhout?

Brandhout van goede kwaliteit vinden dat ‘klaar om te branden’ is, is vaak de grootste uitdaging, waar u zich ook bevindt. Daarom is het vaak de beste route om te kijken op www.haardhout-goldenflame.nl Of u nu houtblokken koopt bij de leverancier, de winkel bij u in de buurt, OF het zelf hakt, u moet één ding in gedachten houden: vochtgehalte. Voordat u hout koopt voor open haarden. Bedenk dat een koord van houtblokken ooit een boom was. Bomen hebben jarenlang water uit de grond gehaald om te groeien. Datzelfde water zorgt ervoor dat zelfs het beste hout niet verbrandt en moet worden uitgedroogd.

Doorgewinterd, gedroogd hout van www.haardhout-goldenflame.nl geeft een goede warmteafgifte, is minder rokerig en maakt het aanmaken van het vuur veel gemakkelijker. U vermijdt een creosoot die schoorsteenbrand veroorzaakt als u geen groen of vochtig hout koopt.