Wat is een livery en waar worden ze voor gebruikt?

Een livery, wellicht heb je er wel eens van gehoord. Dit van origine Engelse woord betekend eigenlijk een kleurensamenstelling. In het Engels wordt het woord ook gebruikt als alternatief voor uniform. In dit artikel leg ik je alles uit over wat een livery is.

Wat is een livery?

Zoals ik al even benoemde is een livery de Engelse benaming voor een kleurensamenstelling. Er zijn een aantal branches waarin deze term vaak voorkomt. Zo zal je de term livery tegenkomen in de luchtvaart, motorsport en straat auto’s maar ook op bijvoorbeeld schepen, treinen en vrachtauto’s.

Een bijzondere vorm waarbij de term ook vaak gebruikt wordt is in de militaire wereld. Daar is de livery afhankelijk van de omgeving. Zo zullen bij inzet in de woestijn de voertuigen een zandkleur krijgen met weinig patroon. Is dicht beboste oerwouden gebruiken ze verschillende types donkergroen en een patroon wat gelijkwaardig is aan de omgeving. Hier worden liveries ingezet om zo min mogelijk op te vallen

Luchtvaart

In de luchtvaart is livery ook een bekende term. Vooral onder vliegtuig spotters wordt dit gebruikt. In de luchtvaartbranche worden liveries gebruikt als marketingcommunicatie middel. Zo zorgen ze ervoor dat door middel van de livery de branding van het merk goed naar voren komt op het vliegtuig. Vaak word er onder vliegtuigspotters gesproken over een bepaald model plus livery om een mate van zeldzaamheid aan te geven.

Motorsport

In de motorsport worden liveries nagenoeg altijd gebruikt om sponsoren onder de aandacht te brengen. Vooral in het hogere segment van de motorsport klassen vormen alle sponsoren van een team samen de livery. Vaak worden de kleuren van een hoofdsponsor gebruikt als basiskleur van de auto. Een sub-hoofdsponsor geeft eventueel de tweede basiskleur aan. Samen met alle stickers van de overige sponsoren maakt dit een livery. De prestatie van een auto en de coureur bepalen algemene bekendheid van een livery.

Wist je ook dat een merk is dat telefoon hoesjes maakt op basis van liveries? Bekijk dan eens Keppninni. Hier staan veel toffe producten van bekende liveries in!