Tips voor het bouwen van je eigen moestuin

We zitten middenin de lente! Dit is het beste moment om aan je moestuin te beginnen. Heb je altijd al een eigen moestuin willen hebben maar weet je niet hoe? Dan kunnen wij je hierbij helpen! Je eigen verse groente en fruit, dit klinkt en is natuurlijk heerlijk! We hebben gekeken naar de beste tips wanneer je als beginner aan de slag wilt met je moestuin. Zo kun je ook in een land als Nederland, waar de zon niet veel schijnt, het hele jaar door genieten van je eigen groente en fruit.

Kijk naar wat voor groente en fruit je het hele jaar door kunt verbouwen

Als beginner is het handig om klein te beginnen. Je kunt beter met twee of drie soorten groente of fruit beginnen dan direct je hele moestuin vullen met allerlei zaadjes. De kans is groot dat een hoop het niet zal redden en jij geen idee hebt waar dit aan kan liggen. Wil je zelf tomaten kweken? Laten we daar mee beginnen. Naast tomaten kun je ook voor maximaal twee klassiekers kiezen zoals sla en bijvoorbeeld courgette. Dit zijn groenten die in Nederland het hele jaar verbouwd kunnen worden.

Wat is de juiste plek?

De beste plek voor een moestuin is in het zonnigste stukje in je tuin of balkon, uit de wind en de schaduw. Zorg ervoor dat de grond geen onkruid heeft, voldoende water doorlaat en vruchtbaar is. In de meeste gevallen kun je ook mest of compost mengen met de grond. Vraag hiervoor wel goed advies aan de verkoper. Misschien is niet alles geschikt voor de grond of de locatie waar je woont.

Iedere soort een eigen vakje

Als je hebt gezocht op moestuinen heb je al veel hokjes voorbij zien komen. Het ontwerp in vakken is dan ook de beste manier om te beginnen. Scheid de tomaat Moneymaker van de sla door smalle paadjes te maken van bijvoorbeeld baksteen of houten planken. Zo kun je ook zien wat de hoeveelheid zaden is die je kunt plaatsen in een vak. Te veel is namelijk niet goed, omdat er niet voldoende ruimte is om te groeien. Ook hier is het weer belangrijk: klein beginnen! Als je geen groene vingers hebt kun je ook kiezen kruiden zoals bieslook en basilicum. Dit zijn makkelijke kruiden die goed en snel groeien. Je kunt dit thuis ook alvast oefenen!