Ik kreeg laatste de volgende vraag: “wat is solvabiliteit”?

wat is solvabiliteitZoals jullie weten schrijf ik vele artikelen die gerelateerd zijn aan verschillende onderwerpen. Zo kreeg ik laatst de vraag ‘wat is solvabiliteit‘. gelukkig kon ik degene helpen door een simpel voorbeeld te geven. Omdat sommige van jullie hier wellicht ook iets aan kunnen hebben, deel ik het dan ook met jullie. Er zijn twee mogelijkheden om dit kengetal te berekenen. Als eerst kun je het eigen vermogen delen door het totaal vermogen. Vervolgens bereken je het bedrag door maal 100 te doen. De tweede optie is om het eigen vermogen te delen door het vreemd vermogen en vervolgens maal 100 te doen. In beide gevallen krijg je een percentage. Dit zegt iets over de draagkracht van jouw firma. 

Andere kengetallen

Om dit percentage te berekenen heb ik een handige website gevonden, deze heet solvabiliteit.eu. Via deze site kun je binnen een paar stappen hetgeen berekenen wat je wilt. Daarnaast heb je nog twee andere kengetallen, namelijk:

  • Liquiditeit
  • Rentabiliteit

Deze drie kengetallen zeggen iets over de totale gezondheid van een bedrijf. Vooral banken zijn hier in geïnteresseerd omdat zij vaak leningen moeten verstrekken. Zij willen natuurlijk wel weten of het een goede investering is. Wanneer jouw bedrijf niet ‘gezond’ zal niemand hier dan ook in willen investeren. Dus houdt deze getallen dan ook goed in de gaten!