Hoe bepaal je jouw tarieven als freelancer?

freelancer

Je bent gaan werken als freelancer en nu ben je bezig met het bepalen van jouw tarieven. Misschien heb je al eens op het gemiddelde freelance salaris gezocht van freelancers in jouw branche, alleen vind je het nog steeds lastig om jouw tarief vast te stellen. Daarom geven wij je een aantal tips in dit artikel.

Tip 1: Check de prijzen van andere freelancers

Dit heb je misschien al gedaan, maar het is zeker goed om je hier eens goed in te verdiepen. Zoek eens via zoekmachines naar andere freelancers op jouw vakgebied en kijk wat ze rekenen. Je hoeft niet per se dezelfde prijzen aan te houden, maar het is wel belangrijk om hier niet te veel boven te gaan zitten.

Tip 2: Bedenk welke extra uren je kwijt bent

Veel freelancers rekenen een bepaald uurtarief en denken dat ze dit ook echt per uur verdienen. Daar vergissen ze zich in, want ze besteden ook uren aan hun bedrijf die ze niet aan de klant kunnen doorberekenen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de tijd die je nodig hebt voor het doen van je administratie en het zoeken naar nieuwe opdrachten. Bedenk hoeveel extra uren je per maand ongeveer kwijt bent en houd hier rekening mee bij het bepalen van je uurtarief.