Duurzaamheid in de bouw; hoe zit dat precies?

De deadline van de klimaatdoelen komt steeds dichterbij en we zien dat overheid hier steeds meer mee bezig is. Zo willen we in Nederland veel nieuwe huizen bouwen, maar wordt dit tegengehouden door de giftige stoffen. Verder zijn er nog een aantal obstakels die het moeilijker maken voor de bouw branche. Wel zien we dat hier langzaamaan steeds meer verandering in komt. Nieuwe wetgevingen en oplossingen bieden weer meer ruimte voor de bouw. Maar dan wel duurzaam natuurlijk!

Hoe kun je duurzaam bouwen?

Heel makkelijk gezegd betekent duurzaam bouwen dat je bouwt en rekening houdt met de effecten op het milieu. Hierbij kijk je uit met grondstoffen die vrijkomen en het gebruik van bepaalde machines. Zo zien we dat er in de bouw steeds vaker wordt gekeken naar het gebruiken van duurzame apparaten en tools, zoals betonplaatmallen. Er komen dus steeds meer duurzame oplossingen wat het voor de bouw makkelijker maakt om bouwprojecten aan te nemen. We zien ook dat er meer bouwbedrijven op de markt komen die duurzaam bouwen.

Duurzaamheid in de wereld

We zien dat er wereldwijd veel verschuivingen plaatsvinden naar groenere projecten. Een duurzaam betonblock en ondernemingen en mensen die zich er steeds meer bewust van worden wat voor grote rol de bouw speelt in de bescherming van het milieu. Denk aan de uitstoot van broeikasgassen tot water- en energiebesparing. De manier van denken over bouwen verandert dagelijks. We veranderen onze gedachtegang steeds meer wat goed is.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Dit is nu nog lastig te zeggen. We zien alleen al in Nederland dat het voor veel bouwbedrijven nog erg lastig is om een akkoord te krijgen vanuit gemeentes. Dit komt door allerlei keurmerken en testen waar een bouwbedrijf doorheen moet komen. We kunnen nu denken dat deze bouwbedrijven hier zelf iets aan moeten veranderen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We hopen in ieder geval dat het in de toekomst een stuk makkelijker is om duurzaam te bouwen. Daarnaast hopen we ook dat de rest hierin bijdraagt door ook duurzamer te leven. Denk aan allerlei huishoudens die nog een hoop energie en water kunnen besparen door kleine aanpassingen te doen in hun dagelijks leven.

Lees je goed in

Wil je zelf een bouwbedrijf inhuren binnenkort? Lees je in over de ontwikkelingen in de branche. Blijf op de hoogte en kies op basis daarvan een geschikt bouwbedrijf.