Digitale handtekening of liever die van pen op papier?
Belangrijke zaken in je leven kun je maar beter niet aan het toeval overlaten. Een huis kopen, een baan met bepaalde arbeidsvoorwaarden aannemen of een grote aankoop doen. Te belangrijk om daar nonchalant mee om te gaan. Soms moeten dingen met een handtekening worden bezegeld om misverstanden te voorkomen. Ook al vertrouw je je medemens; soms is een handtekening nodig om alles achteraf duidelijk en eenduidig te hebben. Geen gesteggel of gedoe over wie de eigenaar van het contract is. Of de kleine lettertjes wel gelezen zijn. Tegenwoordig kan een handtekening op papier met een waterman hemisphere balpen of digitaal worden gezet. Die bindende “krabbel”onder een document, die laat zien dat je het eens bent met de inhoud van de tekst. Dat je de tekst dus kent en dat jij het ook echt bent. Voor later kan het een sterk bewijs zijn als er onenigheid ontstaat.
Beide zijn bindende handtekeningen
Als dingen zwart op wit staan, vinden we ze bindend. Iedereen moet zich aan de afspraken van het document houden. Daarom wordt een akte ondertekend. Bij de notaris, die zal waterman pennen kopen om mensen bij hem/haar aan tafel een akte te laten tekenen. Op afstand kun je tegenwoordig ook digitaal je handtekening zetten. Ook die is, mits onder strikte voorwaarden en controles, rechtsgeldig. Het ondertekeningsproces moet dan wel transparant en zorgvuldig gebeuren. De digitale of elektronische handtekening is net zo betrouwbaar als de handgeschreven variant. Snel en eenvoudig kun je vanachter je PC op afstand aan een document je akkoord geven.
Soms met video beeldbellen erbij
Een enkele keer kan een assistent van de notaris je vragen om met een video belafspraak, voor het oog van de camera ter plekke de handtekening te zetten. Na controle van identiteitsgegevens en het juiste document zet je dan thuis de handtekening. Opsturen en klaar. Dit lijkt een tussenvariant die wat moeilijker te controleren is.